Látnivalók

Látványoságok kikapcsolódási lehetőségek Hajdúnánáson!

Köszöntünk Hajdúnánáson! Városunk a történelemből ismert hajdúvárosok közé tartozik, számtalan emlékművel, látnivalóval, kikapcsolódási lehetőséggel. A teljesség igénye nélkül az alábbi listában olvashatsz ezekről. Amennyiben bővebben is szeretnél tájékozódni Hajdúnánásról, úgy a következő linken megteheted: http://hajdunanas.hu/49/nezze_meg

Hajdúnánási Gyógyfürdő

Hajdúnánás a megye harmadik fürdővárosa, Hajdúszoboszló és Debrecen mellett.

Gyógyvíz – A városról már az 1930-as években kiderült, hogy területe alatt gazdag hévízkincs rejlik, azonban az adottság kiaknázására csak az 1950-es évek végén nyílt lehetőség. A strand 1962 nyarán  nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, népszerűsége pedig azóta is töretlen. Az itt található termálvizet 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé.

A termálvíz 1019 m mélyről tör fel, hőmérséklete, pedig 67°C fokos. Nagy sókoncentrációjú nátrium-kloridos, jódos-brómos ásványvíz, melynek összes oldott szilárd ásványi-anyag tartalma 7981 mg/liter, elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Medencék – A strand 14 hektáros területe csendes, árnyas parkosított zöld környezetével a fiatalok és idősek kedvelt helyévé vált, mely a pihenésre vagy gyógyulásra vágyóknak egyaránt tökéletes választás. Az élmények fokozásában segítségünkre lehet a feszített víztükrű úszómedence, egy pancsolómedence, két tanmedence csúszdákkal és két gyógymedence is, mely felfrissülést nyújt vagy éppen élményben gazdag perceket biztosít.

Gyógyászati szolgáltatások – Az általános mozgásszervi megbetegedések kezelésén túl prevenciós kezeléseket is igénybe lehet venni. Orvosi vizsgálat után gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, szénsavas fürdő, súlyfürdő, iszappakolás, kádfürdő, gyógytorna, fizikoterápia, gyógyúszás, víz alatti csoportos gyógytorna várja gyógyulni vágyó vendégeket.

Wellness élmény – A szaunázás szerelmeseinek egész komplex szauna-park épült, melyben gőzfürdő, infraszauna és két finn szauna, hideg- illetve meleg merülőmedence várja az ellazulni és felfrissülni vágyókat

Kendereskert – Hajdúnánás

A Kendereskert egy élő pásztormúzeum, ahol a látogatók megismerhetik az erre a tájegységre jellemző növénytermesztést és állattartást. Számos hazai őshonos állatfajta is megtekinthető itt, mint például szürkemarha, mangalica sertés, magyar racka juh, merinói birka, bivaly, kecske, szamár, ló illetve őshonos baromfik. Az érdeklődőket állatsimogató és különböző rendezvények várják. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Nánás Gokart

Hajdúnánáson a gyógyfürdő és a sporttelep szomszédságában lelhetünk rá a Nánás Gokart pályára. Fiatalok, idősebbek egyaránt használhatják a pályát, ideális csapatépítő program. A gyermekeknek Sodi GT 4 200 ccm 6,5 lóerős, felnőtteknek Sodi GT 2 390 ccm 13,5 lóerős gépek állnak rendelkezésre. Minimális létszám nincs, azonban egyszerre maximum 8 gokart autó tud versenyezni. A technikás pálya nyomvonala módosítható. Előzetes időpontfoglalás szükséges, egyéni és csoportos részvétel esetén. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Íjász klub

Nagy Imre íjász és íjkészítő mester. Lehetőségek: íjászat, íjász oktatás, valamint 3D vadász-íjász pályán gyakorlás, versenyre való felkészülési lehetőség. Bejelentkezés szükséges!

Trianoni emlékmű

Hajdúnánás főterét díszíti a Trianoni emlékmű. A városban sétálva számtalan szoborral, emlékművel találkozhatunk, melyek bármikor szabadon látogathatóak. Az emlékművet főtér sarkában helyezték el, az első világháborús emlékmű közelében.

Hajdúnánási Katolikus templom

A gyönyörű templom a városba látogatók előtt is szabadon nyitva áll. A Hajdúnánási Katolikus templom falai között a megszokott szentmisék mellett esküvők megrendezése is lehetséges egész évben! A templom 1896-ban épült fel, azóta is filiális egyházközségként működik.

A sarokbástya és a hozzá tartozó kis falszakasz a hajdúnánási Köztársaság téren áll, a református templom mellett. A templomok köré emelt erődfal a hajdúk jellegzetes védelmi technikája volt. Lebontották a szatmári béke után, és 1991-ben újraépítették a megtalált alapokra.

Erődfal

Az Erődfalon két emléktábla került elhelyezésre:

„E településen toborozta huszárjait, báró vitézvári Simonyi József, óbester, „a legvitézebb huszár”, a napóleoni háborúk hőse. Állíttatta: a Debreceni „Pro Patri” Alapítvány, 2007″

 „XVI. századi templomerőd délkeleti bástyájának és falának rekonstrukciója, régészeti feltárás és hiteles ábrázolás nyomán. A hajdúk letelepítése előtt is itt védekezett a lakosság az ellenséggel szemben.”

Az emlékmű bármikor szabadon megtekinthető!

Városháza

A hajdúnánási Városháza 1874-ben, Vecsei Imre tervei alapján épült, eklektikus stílusban. Tágas díszterme 110 fő befogadására képes. Falait Kovács János arcképfestő alkotásai díszítik. Homlokzatát a millennium évére felújították. Az emeleti részen egy kisebb helytörténeti kiállítás is helyet kapott. Az épület előtt Kossuth Lajos egész alakos szobra áll.

Református templom

A hajdúk letelepülte után, 1617-ben már említik a templom lelkészét, s 1621-ben egyházkerületi gyűlés is volt falai között. A valószínűleg középkori előzményeket is felhasználó épület többször súlyosan károsodott, majd 1762 és 1765 között bővítették. 1791-ben gyakorlatilag teljesen átépítették, de a félig kész épület egy villámcsapás nyomán leégett. A későbbiekben még többször bővítették. A torony építésének idejét pontosan nem tudjuk, valószínűleg külön állhatott a templomtesttől. A templomépítés anyagi fedezetének részbeni előteremtésére az egyház szimbolikusan „eladta” az ülőhelyeket a híveknek, ezt ma is jelzik a padokon látható bevésett nevek.

A 60 méternél magasabb tornyával szinte a város fölé emelkedik a copfstílusú református templom. A tornyon olvasható 1810-es évszám jelezheti a copfstílusú, fiatornyokkal díszített karcsú toronysisak elkészültét. A templom mennyezetét fakazetták díszítik. A fából készült karzatot és az orgonát tizenkét oszlop tartja. A korábbi erődfal néhány méternyi falszakaszát rekonstruálták, itt állítottak emléket a II. világháború 600 Nánási áldozatának.

A templom előtt áll egy I. világháborús emlékmű. A két alakos bronz kompozíció, feliratokkal, hősi névsorral, az ország és a hajdúk címerével ellátott talapzaton áll.  A zászlót tartó hajdú nemest és fiatal, kardot fogó, csákót viselő katona a múlt és jelen kapcsolatát ábrázolja.

Körbevezetés kérhető mely során megismerkedhetnek a templom történetével és belső építészetéről is bővebb információkat kaphatnak. A látogatás során a toronyba is fel lehet menni, saját felelősségre.

Kalotai K. Ottó I. világháborús emlékműve

Hajdúnánás húszezer fős város főterén találhatjuk a Kalotai K. Ottó I. világháborús emlékművet, amely Kossuth- és Bocskai-szobrok mellett áll. A főtér végén a református templom az utcára merőlegesen található. A szobor talapzata 1,5 m magas, mely már egyes helyeken felújításra szorulna. Az I. világháborús szoborcsoportot 1927 szeptemberében állították, és a felavatásra október 16-án került sor.

Az Aranyszalma Alkotóház és Galéria

Reszeginé Nagy Mária népi iparművész a szalmafonás rejtelmeivel is megismerteti az érdeklődőket, de alkotásaiból rendezett kiállítása és régi üveggyűjteménye is kedvelt látogatói cél a városban. Marika néni 2000-ben az év mestere címet nyerte el, 2003-tól termékei ,,Az Észak-Alföld Régió ajánlásával” márkát kapta a zsűritől.